הנחיות דיני עבודה בתקופת המלחמה עם איראן
מדינת ישראל נמצאת בתקופה ביטחונית מורכבת בעקבות המתיחות והלחימה מול איראן. תקופה זו מציבה אתגרים רבים בפני כולנו, ובכללם גם בפני מקומות העבודה. מטרת מכתב זה היא לרכז את עיקרי ההנחיות והחובות החלות על פי דיני העבודה, בתקופה זו. חשוב להדגיש כי הנחיות אלו עשויות להתעדכן מעת לעת בהתאם להתפתחויות ולכללים שייקבעו על ידי הממשלה ופיקוד העורף.
- שמירה על ביטחון העובדים ובריאותם
אחריות המעסיק: כמעסיקים, מוטלת עליכם אחריות עליונה לדאוג לשלומם, ביטחונם ובריאותם של עובדיכם. עליכם לפעול בהתאם להנחיות פיקוד העורף ולכל הוראה אחרת של רשויות המדינה.
היערכות למצבי חירום:
- ודאו שקיימים במקום העבודה מרחבים מוגנים תקניים ונגישים לכל העובדים.
- רעננו את נהלי החירום והבהירו אותם לעובדים (למשל, התנהגות בעת אזעקה, מיקום מקלטים).
- מומלץ לקיים תרגולים תקופתיים של מצבי חירום.
- ציוד מגן: ודאו זמינות של ציוד עזרה ראשונה ותדריכים מתאימים לעובדים.
- יחסי עבודה ותשלום שכר
היעדרות עובדים עקב המצב הביטחוני:
- אזורי סיכון/הנחיות פיקוד העורף: במידה ועובד אינו יכול להגיע לעבודה עקב הנחיות מפורשות של פיקוד העורף (למשל, איסור יציאה מהבית באזור מסוכן, סגירת מוסדות חינוך המחייבת שהות הורה בבית עם ילדים), עליו ליידע את המעסיק. ברוב המקרים, עובדים אלה יהיו זכאים לתשלום, על פי חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, כפי שנקבעו מעת לעת.
- היעדרות יזומה: עובד שהחליט מיוזמתו לא להגיע לעבודה, אף על פי שאין הנחיית פיקוד העורף המונעת זאת, אינו זכאי לתשלום שכר בגין יום היעדרותו, אלא אם סוכם אחרת (לדוגמה, ניצול ימי חופשה או ימי מחלה, אם הדבר אושר על ידי המעסיק).
עבודה מהבית:
- במידת האפשר ותוך התחשבות באופי התפקיד, מומלץ לאפשר עבודה מרחוק (מהבית), במיוחד לעובדים המתגוררים באזורי סיכון או להורים לילדים קטנים.
- יש לוודא שהעובדים מצוידים באמצעים הטכנולוגיים הנדרשים לביצוע עבודתם מהבית.
הפסקת עבודה יזומה על ידי המעסיק:
- סגירת העסק בהוראת רשות: אם העסק נסגר בהוראת רשות מוסמכת (למשל, פיקוד העורף), קיימות הוראות ספציפיות לעניין תשלום שכר והגנה על העובדים.
- סגירת עסק ביוזמת המעסיק ללא הוראה: אם המעסיק מחליט לסגור את העסק ביוזמתו, ללא הוראת רשות, הרי שעליו להמשיך לשלם שכר לעובדים, אלא אם כן הושגה הסכמה אחרת עמם (למשל, הוצאה לחופשה מרוכזת על חשבון ימי חופשה צבורים).
עובדים במילואים:
- חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה) וחוק שירות מילואים קובעים הגנות מיוחדות על עובדים במילואים, לרבות איסור פיטורים במהלך שירות מילואים ובמשך 30 יום לאחריו, אלא בהיתר מוועדת תעסוקה.
- אם העובד שירת במילואים במשך 60 יום או יותר במהלך התקופה שבין 07.10.2023 -31.12.2024 או במהלך שנת 2025 (כולל מילואים שהחלו בשנת 2024 ונמשכו ברצף בשנת 2025), אסור לפטר במשך 30 יום נוספים מתום השירות ובסה"כ אסור לפטרו במשך 60 ימים מתום השירות .יחד עם זאת, במהלך ה- 30 יום הראשונים שלאחר תום השירות ניתן לפטר את העובד באישור ועדת התעסוקה במשרד הביטחון, ובמהלך התקופה שבין 31 ימים ועד 60 ימים מתום השירות ניתן לפטרו באישור ועדת הפיקוח במשרד העבודה.
- תשלום שכר בגין שירות מילואים משולם על ידי המוסד לביטוח לאומי. המעסיק מחויב בהשלמת התשלום עד לגובה השכר המלא, אם הדבר נקבע בהסכם קיבוצי, צו הרחבה או הסכם אישי.
- גמישות והתאמות
גמישות בשעות העבודה:
- בתקופה זו, מומלץ לגלות גמישות מירבית בשעות העבודה, לרבות אפשרות להתחלת וסיום יום עבודה בשעות שונות, עבודה במשמרות, וכדומה, בהתאם לצרכים המבצעיים והאישיים.
הידברות ותיאום:
- שמרו על תקשורת פתוחה ושוטפת עם עובדיכם. עדכנו אותם בהנחיות, בשינויים ובמצב ככל הניתן.
- הקשיבו לחששותיהם וצרכיהם של העובדים ונסו למצוא פתרונות יצירתיים ככל הניתן.
אנו מבינים כי תקופה זו מורכבת לכל הצדדים, ומצריכה ערנות, גמישות והבנה. הקפדה על הוראות החוק ותשומת לב לרווחת העובדים יסייעו לעבור תקופה זו בצורה הטובה ביותר, ולשמר את היציבות והחוסן של מקום העבודה.
בכל שאלה או צורך בהבהרה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי.
בברכה,
עו"ד רן סיון
[תאריך: 17 ביוני 2025]